Pavasara dārza apstrāde pirms pumpuru plaukšanas ir svarīgs augu kopšanas posms, kas palīdz aizsargāt tos no kaitēkļiem un kaitēm.
Šajā periodā koki un krūmi vēl ir miera stāvoklī, un pareiza apstrāde palīdz samazināt risku ražai. Paskaidrosim, kā pareizi izvēlēts laiks un līdzekļi garantē apstrādes efektivitāti un drošu dārza attīstību.
Pavasara apstrāde ļauj iznīcināt kaitēkļus un patogēnus, kas pārziemojuši koku mizā, uz nokritušajām lapām vai augsnē. Daudzi patogēni kļūst aktīvi līdz ar siltuma iestāšanos un var ātri izplatīties pa dārzu, izraisot augu kaites. Neveicot savlaicīgu apstrādi, koki un krūmi kļūst neaizsargāti pret sēnīšu infekcijām.
Turklāt tādi kaitēkļi kā laputis vai ērces var bojāt lapas, pumpurus un augļus, negatīvi ietekmējot ražu. Apstrāde palīdz novērst invadēšanos un uzturēt augus veselus, kas ir ļoti svarīgi, lai iegūtu kvalitatīvu ražu.
Pavasara apstrāde
Pirmo dārza apstrādi ieteicams veikt pirms pumpuru uzplaukšanas, lai līdz minimumam samazinātu līdzekļu saskari ar jauno lapotni. Šim nolūkam izmantojiet videi drošus līdzekļus, kas iedarbojas uz patogēniem un kaitēkļiem, nekaitējot augsnei un augiem. Smidzināšanu veic, ja dienas vidējā temperatūra ir stabila +5 °C vai augstāka.
Ir svarīgi ievērot ieteikto temperatūru, lai maksimāli palielinātu līdzekļa efektivitāti. Smidzināšanu veic bezvēja, sausā laikā, galvenokārt agri no rīta vai vakarā. Produktu vienmērīgi uzklāj uz visām koka stumbra, zaru un pamatnes virsmām. Tas rada aizsargbarjeru un novērš kaitēkļu un kaišu attīstību.
Kādus produktus izvēlēties dārza apstrādei
Bioloģiskai dārzkopībai jāizvēlas ekoloģiski produkti, kas nav kaitīgi videi. Tiem jābūt efektīviem pret dažādiem patogēniem, tostarp sēnīšu un baktēriju infekcijām, kā arī kaitēkļiem.
Īpaša uzmanība jāpievērš produktiem, kas uz augiem rada aizsargplēvi, bloķējot kukaiņu elpošanu. Šādi preparāti ir piemēroti augļu, dekoratīvo un ogulāju kultūru, kā arī riekstu un vīnogu apstrādei. Ekoloģisku risinājumu izmantošana nodrošina veselīgu dārza attīstību un ražas saglabāšanu.
Izrādās, visu laiku zupu esmu gatavojusi nepareizi – viss noslēpums sīpolā